Louise Wattinne

Louise Wattinne — 3 februari 2022

Internationale dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap willen we jullie voorstellen aan onze drie fantastische vrouwelijke engineers, want daar zijn nog steeds veel te weinig van. En, nog belangrijker, zonder hen zou de NumWorks rekenmachine niet hetzelfde zijn! Laten we de schijnwerpers richten op Émilie en Léa, die elke dag werken aan de ontwikkeling van de software, en op Hélène, die verantwoordelijk is voor de industrialisatie van de rekenmachine. Vandaag delen zij hun ervaring als vrouwen in de exacte wetenschappen.

Wetenschappelijke vrouwen

Van links naar rechts: Hélène, Léa en Émilie.

Waarom heb je gekozen voor een wetenschappelijke studie?

Hélène : In mijn familie zijn er veel ingenieurs, dus werd ik door mijn omgeving aangemoedigd om wetenschappelijke studies te volgen. Ik hield ook van wiskunde en de exacte vakken, dus het leek de logische volgende stap voor mij.

Léa : Op de middelbare school, hield ik echt van wiskunde en natuurkunde. En ik was een goede student. Ik had nog geen duidelijk idee van wat ik later wilde gaan doen, maar ik wist dat het een veilige optie was om te kiezen voor wiskunde en natuurkunde en dat het me de tijd zou geven om te ontdekken wat ik verder zou willen. Dus koos ik ervoor om verder te gaan met wiskunde en natuurkunde.

Émilie : Het was mijn wiskundeleraar in het laatste jaar van de middelbare school die mij aanraadde verder te studeren in het veld van wiskunde en natuurkunde. Vooral omdat ik van de exacte vakken hield en daar ook goed in was. In die tijd wist ik niet echt wat dit zou betekenen, maar uiteindelijk had ik dus het geluk dat ik goed advies kreeg.

Welke moeilijkheden zijn jullie onderweg tegengekomen?

Hélène : Voor mij was dat tijdens mijn vervolgstudies. Er waren maar heel weinig meisjes bij mij in de klas. We waren met twee meisjes in mijn leerjaar en de tweede haakte eigenlijk al snel af. Dat is erg jammer want het was ook een reden voor veel meisjes om niet deze kant op te gaan..

Léa : Voor mij gold eigenlijk hetzelfde! Ik was ook het enige meisje in mijn jaar. Soms had dat ook voordelen omdat ik misschien minder werd afgeleid, maar ik heb ook leuke momenten gemist in de tijd.

Émilie : Voor mij was het op zich geen moeilijkheid, maar eerder een onverwacht moment. Ik had overwogen een proefschrift te maken en tijdens een ontmoeting met een directeur in Zwitserland was een van de argumenten om mij te overtuigen dat in het laboratorium een vrouwenquotum moest worden gehaald. Het argument overviel me - ook al ben ik niet tegen quota - en uiteindelijk ben ik er niet op ingegaan!

Wat vinden jullie het leukst aan jullie huidige baan?

Hélène : Wat ik het leukst vind aan mijn baan is het concrete gedeelte, zoals prototypes maken, verschillende opties testen en als je eenmaal een beslissing hebt genomen, alles op de computer modelleren.

Léa : Ik vind het geweldig om te zien hoe gebruikers de functies gebruiken die ik heb ontwikkeld! Ik heb bijvoorbeeld gewerkt aan de Turtle-module voor de Python applicatie en het is een geweldige beloning om de scripts te zien die onze gebruikers ermee maken!

Émilie : Voor mij is dat het oplossen van eigenaardige bugs, wanneer je niet echt weet waar je moet beginnen, of de oorzaak bij de hardware ligt of in de softwarecode… Vaak duurt het lang voor deze bugs opgelost zijn, maar het geeft altijd een gevoel van trots wanneer je eindelijk een oplossing hebt gevonden! Het is wel fijn om daarna af te wisselen met meer gestructureerde projecten die vlot verlopen.

Welk advies zou je geven aan meisjes van de middelbare school die een technische studie willen doen?

Hélène : Ik heb een pad gevolgd die niet veel volgen door na de middelbare school echt de technische kant op te gaan. Als je op een meer concrete manier met de exacte vakken verder wilt, is dit het ideale pad! Je leert mechanische systemen ontwerpen en tekenen, en elke week zijn er praktische oefeningen met machines.

Léa : Ik zou zeggen, doe vooral wat je leuk vindt en laat je niet in een richting duwen die niet bij je past. Ik heb mensen ontmoet die geen idee hadden van mijn niveau en mij standaard aanraadden om meer toegankelijke, minder competitieve cursussen te kiezen…

Émilie : Mijn ervaring is dat meisjes zichzelf meer onderschatten dan jongens. Zelfvertrouwen speelt een grote rol in je studies en het werkende leven, dus mijn advies zou zijn: vertrouw op jezelf en zet door!

Louise Wattinne
Louise Wattinne — Hoofd docenten relaties Frankrijk

Louise is in juli 2018 bij het NumWorks-team gekomen als Hoofd docenten relaties in Frankrijk. Het is Louise's missie om de rekenmachine aan leerkrachten voor te stellen en al hun vragen te beantwoorden! Louise heeft één (klein) gebrek: ze is erg spraakzaam! Je zult niet alleen informatie krijgen over de rekenmachine ;)